7 обекта

Задай в низходяща посока

Отбелязваме световен ден на книгата

четвъртък, 23 април 2015 г. 14:19:57 Europe/Sofia

Световен ден на книгата и авторското право – честит да ни е!

   

По традиция на днешния 23 април се отбелязва Световният ден на книгата и авторското право, част от календара на ЮНЕСКО.
С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. Денят е празнуван за първи път през 1995 година.

23 април e символична дата за световната литература. На тази дата са починали Сервантес, Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега.
Това е датата на раждане или кончина и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков.
Това аргументира избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целият свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.
Идеята за този празник произхожда от Каталуня, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга.
"Чети и открий себе си" е девизът на Инчеон, Република Корея, който е Световна столица на книгата за 2015 година.

  

Титлата "Световна столица на книгата" се присъжда от ЮНЕСКО за пръв път през 2001 година на Мадрид и оттогава всяка година един световен град получава това звание заради отдадеността си на каузата на книгата, четенето, създаването и достъпа до книгите – чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и всички дейности, свързани с това чудо на човешката цивилизация.

Програмата на Инчеон като Световна столица на книгата е фокусирана върху осигуряване на достъп до книгата и за непривилегированите слоеве на обществото.

Източник: БГНЕС; БТА

Posted By Atelie.bg

Международният ден на Земята

сряда, 22 април 2015 г. 8:34:01 Europe/Sofia

Днес се чества Международният ден на Земята - един от най-големите нерелигиозни празници, отбелязвани по света. Тазгодишното мото е "Време е да дадем пример". За първи път празникът се отбелязва официално на 22 април, 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. празникът на Земята е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда. Традиционно по случай Международния ден на Земята регионалните структури на Министерство на околната среда и водите организират различни инициативи - изложби, открити уроци, презентации и публични лекции на екологични теми, почистване на зелени площи, залесявания и озеленявания. Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ в Монтана организира изложение "Даровете на земята", посветено на здравословната храна - в читалище "Постоянство" в Лом. В училище в Монтана е предвиден конкурс за най-красиво изработен модел на земното кълбо, а във Видин - конкурс за най-красиво цвете и най-озеленена класна стая. Рисунки върху асфалт ще има във Видин, във Враца, в Плевен, във Варна. Конкурс за фотография и компютърна рисунка се организира в Хасково, като днес ще бъдат наградени отличените. Във Варна ще бъде организирана и изложба на произведения от конкурс за проекти от отпадъчни и естествени материали. Източник: БТА

Posted By Atelie.bg

Преди минути на служебния мейл на mediacafe се получи едно много интересно и изпълнено с много любов съобщение от момче. По изричната молба на пловдивчанина и явно заради стеснителност няма да публикуваме името му, но ще се радваме, ако момичето успее да прочете тези редове и отговори на красивата покана за среща. Тя знае с кого! Издирва се червенокосото момиче със светли очи, мисля зелени, което днес (20.04.2015) между 18:30 и 19:30 часа беше на "копчетата" до паметника на Стефан Стамболов пред общината със своя приятелка. Носеше зелени дънки и се усмихваше, предполага се, че е студентка в ПУ. Търси я момчето с черното яке и риза, което стоеше пред нея с двама приятели, които преждевременно си тръгнаха. Поради стечение на възникналите обстоятелствата (и препятствия) момчето не успя да направи първата крачка и да се запознае с момичето и това силно го натъжава. Нека ако този текст случайно достигне до въпросното момиче, то да отиде на копчетата и утре по същото време или да се свърже с нетайния си обожател на следния e-mail адрес: bibliotekarq@abv.bg. Разпространете това съобщение и направете тази любов възможна.

Източник: Медиа кафе

Posted By Atelie.bg

Чаровна фотосесия на 23-месечния Беу и осиновеното кученце Тео. Автор на снимките е майката на момченцето - Джесика Шиба. Тя разказва, че когато взели палето от приюта, то много бързо се привързало към всички членове на семейството. Между него и малкия Беу обаче се появила по-специална връзка, която Тереза решила да запечата на фотографската лента. Ето го и резултатът...

 

 

 

6 месеца по-късно Джесика повторила серията. Резултатът е очарователен!

 

Снимки: mommasgonecity Източник: Гнездото

 

 

Posted By Atelie.bg

 

Етикет с инструкции за пране на пуловер предизвика антидискриминационен протест от страна на Федерика Мацони.Мацони е депутат в регионалното събрание на областта Емилия Романя и завежда отдела за равноправие на жените в управляващата Демократическа партия (ДП). Нейна приятелка се готвела да постави в пералнята пуловера на сина си, когато се зачела в етикета с инструкциите за пране и гладене на дрехата. Фотодокументираните от нея указания са шест, всичките изписани на два езика - италиански и английски, и съдържат стандартни текстове с изисквания и предупреждения как да се предпази специфичният текстил от високи температури, химикали и сушилни. Инструкциите завършват с призив само на английски език : "Или пък остави го на майка ти, това е нейна работа!". Скандализираната майка решила да остави сина си неопран и да отнесе въпроса към Федерика Мацони, за да се търси политическо противодействие на провокационния призив, който двете дами единодушно оценили като нарушение на принципите за равнопоставеност между половете. По партийна линия незабавно бил внесен протест в Националния институт за регламентиране на рекламната дейност срещу италианската фирма, която произвежда линията спортна конфекция "Shoeshine", пишат от БТА. От фирмата пояснили, че това е само закачка, предназначена за преобладаващо тинейджърската клиентела, но обяснението не удовлетворило тъжителката. "Очевидно фирмата не се е задоволила да поднесе необходимата и полезна информация, а е изпитала необходимост да изрази свой светоглед, като увековечи едно послание, което е сексистко спрямо майките и жените, и унизително за мъжете и бащите. Сякаш единствената работа на майките е да перат, стоейки си вкъщи, без да имат други професионални изяви освен въртенето на регулатора на пералнята до степен 30 градуса за деликатни тъкани. Защото се знае, че както майката може да прави нещо, никой друг не може. В подтекста се обиждат и мъжете, като че ли не са в състояние да използват обикновена пералня или пък това не е в техните компетенции," заяви пред местни медии възмутената общественичка Федерика Мацони. На въпроса за по-нататъшната съдба на изделието със скандалния етикет тя отговори: "Моята приятелка ми каза, че пуловерът още си стои в коша с мръсните дрехи за пране".

 

Източник: Дир.бг

Posted By atelie.bg

На един клик от ...себе си

неделя, 8 март 2015 г. 19:35:43 Europe/Sofia

Здравей! Oтдавна търсиш това място. Оглеждал си се, лутал си се, виждал си какво ли не... Прескачал си препятствия, преборвал си себе си и другите, но все нещо не ти достига. Искаш повече и повече... Искаш нещо различно. Нещо, което още не си виждал, докосвал и усещал. Нещо, което не си преживявал. Искаш да не си като другите и да не срещаш твои копия, когато се обърнеш по улицата. Искаш да си цветен, уникален и нестандартен. Искаш да привличаш внимание, да си в центъра на събитията и под светлините на прожекторите. И все нещо ти липсва, нали? Мислиш, че е трудно. И дори невъзможно. Ние обаче знаем отговора.

 

Търсихме го доста време, обиколихме хиляди километри, видяхме се с десетки хора - всеки от тях различен, но сред най-добрите в това, което прави. И се оказа, че това, което търсиш е само на един клик разстояние. И ние го създадохме за теб.

 

Добре дошъл в нашето ателие. Мястото, където можеш да намериш своя отговор на въпроса как да съм различен и в същото време себе си. Защото ние ти предлагаме различни решения, с които да бъдеш уникален, да направиш пространството около теб - цветно и различно. Масовото производство ни прави еднакви, слага ни обща обвивка, еднакви маски, слива ни в общи силуети. Затова ние потърсихме хората, които могат да ни върнат към себе си, към това, което ни харесва и в същото време никой друг няма да е като нас. Всичко, което ще намериш в ателието е ръчно-изработено, с много труд, талант и любов. А авторите, които открихме за работилницата ни, са сред най-талантливите художници, дизайнери и склуптори в България. Всичко, което излиза от ръцете им, е уникално и ще ти помогне да бъдеш различен и неподражаем.

 

А тук, в блога на нашето ателие, можеш да се отбиваш всеки път, когато динамиката на делника ти даде възможност, да отдъхнеш с някои от четивата, които ще ти предложим. Да поемеш дъх и да забравиш за проблемите. Защото тук място за сериозните теми на деня няма. Тук ще се забавляваме, ще почиваме и ще събираме идеи за следващото ни пътуване, приключение или емоция. Тук ще градим спомени и ще сбъдваме мечти. В блога на ателието ще си говорим за изкуство, здравословно хранене, фотография, кино, диети, изобретения, технологии, мода, пътешествия и всичко, което те вълнува. Май не било толкова трудно, а? Събрахме го на едно място и то специално за теб. И всичко на един клик разстояние.

 

Добре дошъл в блога на ателието - на един клик разстояние от изкуството. И от всичко, което те прави щастлив. Клик...

Posted By Atelie.bg

Oчаквайте скоро!

събота, 21 февруари 2015 г. 22:54:57 Europe/Sofia

Posted By Veselin Angelov

7 обекта

Задай в низходяща посока